هزاران حلقه چاه نفس یادمان های هخامنشی گرفته است
به گزارش مجله سی نوا، به دلیل حفر چاهای غیرمجاز و بهره برداری نادرست از منابع آبی زیرزمینی میراث تاریخی دشت مرودشت و به خصوص یادمان های هخامنشی در معرض خطر تخریب قرار گرفته است.
در دشت مرودشت صدها بنا و میراث تاریخی ایران باستان واقع شده است که اکنون در محاصره 15 هزار حلقه چاه کشاورزی قرار گرفته است که شبانه روز در حال بهره برداری از منابع محدود آب های زیرزمینی این منطقه و خالی کردن زیرپای میراث تاریخی این منطقه هستند.
شکافتن دل زمین برای برداشت آب های زیرزمینی یکی ازعواقب کم آبی و خشکسالی است که در پی آن مساله آب های زیرزمینی به تدریج از دسترس دور شده است و پدیده فرونشست زمین در این شرایط رخ می نمایاند.
از دیگر دلایلی که اکنون استان فارس را به گفته مدیرکل دفتر مشارکت های مردمی محیط زیست کشور به رتبه یک فرونشست زمین در کشور و حتی دنیا رسانده است حفر چاه های غیرمجاز است .
به گفته حمید فدایی مدیر پایگاه دنیای تخت جمشید و پاسارگاد ترک هایی مربوط به انقباض خاک به علت کاهش رطوبت زمین در محوطه نقش رستم وجود دارد .
حمید فدایی اضافه نمود:
در دهه اخیر و در سراسر ایران کاهش رطوبت زمین پدید آمده بر اثر خشکسالی است و فرونشست زمین و فروچاله نیز در بسیاری از دشت های کشور در پی این مساله ایجاد شده که متاسفانه این شرایط گریزناپذیر است.
وی با تاکید بر مدیریت منابع آبی در شرایط کنونی خشکسالی بیان نمود لازم است که از منابع آبی برداشت های غیرضروری قطع گردد تا این دوره خشکسالی که از جمله عوارض آن فرونشست ها و ترک های زمین است به انتها رسد و به دوران ترسالی برسیم تا زمین باری دیگر خود را بهسازی و ترمیم کند.
مدیر پایگاه دنیای تخت جمشید و پاسارگاد در ادامه اضافه نمود آثار ارزشمند و میراث دنیای مانند تخت جمشید و نقش رستم در دشت پارسه وجود دارد که نگرانی در مورد بحران فرونشست و ترک های زمین و تاثیر آن بر این دو بنای دنیای به علت پیوستگی این دو اثر به کوه کمتر است.
به گفته فدایی هزاران بنا، محوطه و تپه های تاریخی و باستانی در دشت مرودشت به جز تخت جمشید و نقش رستم وجود دارد که نگرانی اصلی در مورد تخریب این میراث ارزشمند و تاثیر فرونشست و ترک های زمین که بر اثر خشکسالی و برداشت بی رویه آبهای زیرزمینی بروز می نماید وجود دارد.
وی توضیح داد که دشت مرودشت محل تمدن بزرگ ایران باستان است و آثار فاخر دنیای مانند شهر پارسه، تخت گهر، پل، بقایای تاریخی ابنیه تاریخی و ساختار سنگی بسیار در زیر سطح و آثاری نیز بر روی زمین در این منطقه وجود دارد که مدیریت جامع تری برای حفاظت از این آثار در مقابل تهدید فرونشست زمین می طلبد که باید مردم هم در آن مشارکت نمایند.
این مقام مسئول بعلاوه گفت:
بیش از 15 هزار حلقه چاه کشاورزی در دشت مرودشت و در حریم آثار باستانی هخامنشی وجود دارد که حدود هفت هزار حلقه چاه کشاورزی از این تعداد مجاز و بیش از هشت هزار حلقه چاه غیرمجاز است.
منبع: کجارو / ایرنا