طرز تهیه آش دندونی خوشمزه به روش سنتی

به گزارش مجله سی نوا، یکی از رسم و رسوم های ایرانی، برگزاری جشن دندونی و پختن آش دندونی به مناسبت درآمدن اولین دندان های کودک است. در این مراسم غذاهای مختلفی تهیه می گردد، اما پای ثابت این جشن نوعی آش پر ملات و مقوی معروف به آش دندونی یا دندونک است. در طرز تهیه آش دندونی از اندازه زیادی حبوبات و سبزی استفاده می گردد.

طرز تهیه آش دندونی خوشمزه به روش سنتی

نکته متمایزنماینده آش دندونی در مقایسه با بسیاری از انواع دیگر آش استفاده از جو و گندم است. جو و گندم هم آش را لعاب دار می نماید و هم به راحتی زیر دندان حس می گردد. علاوه بر آن، استفاده از گوشت و عصاره قلم باعث شده تا این غذا بسیار مقوی باشد.

علت دیگر معروفیت آش دندونی تزیین روی آن است که عموما به مناسبت دندان درآوردن بچه روی آش را با کشک، پیاز، سیر و نعناع داغ به شکل یک دندان تزیین می نمایند.

اگر تا به حال آش دندونی درست ننموده اید و دست تنها هستید، خودتان آستین ها را بالا بزنید. دستور تهیه را جلویتان بگذارید و از اولین ها نترسید. دسترو تهیه را دنبال کنید و مطمئن باشید آش دندونی یا همان آش حبوبات شما بسیار خوشمزه خواهد شد.

مواد لازم برای تهیه آش دندونی

  • گوشت گوسفندی خرد شده 250 گرم
  • قلم گوساله یک عدد
  • پیاز درشت یک عدد
  • نخود نصف لیوان
  • لوبیا چیتی نصف لیوان
  • لوبیا قرمز نصف لیوان
  • گندم یک لیوان
  • عدس نصف لیوان
  • برنج نیم دانه یک لیوان
  • جو یک لیوان
  • نمک به اندازه لازم
  • فلفل سیاه آسیاب شده به اندازه لازم
  • دارچین به اندازه لازم
  • زردچوبه به اندازه لازم

مواد لازم برای تزیین آش دندونی

  • پیاز (خلالی شده) دو عدد
  • سیر (ریز خرد شده) پنج حبه
  • نعنا خشک به اندازه لازم
  • کشک پاستوریزه کاله خرید آنلاین به اندازه لازم
  • گردو خرد شده نصف لیوان
  • کشمش نصف لیوان
  • کره پاستوریزه کاله خرید آنلاین نصف قاشق غذاخوری

طرز تهیه آش دندونی

مرحله اول

برای تهیه آش دندونی اولین کاری که باید انجام دهید قرار دادن حبوبات در یک کاسه آب گرم است. برای جلوگیری از ایجاد نفخ، تمامی حبوبات باید به صورت جداگانه داخل کاسه ای قرار داده و روی آن ها آب گرم ریخته گردد.همین کار را برای گندم و جو هم انجام دهید. حبوبات، گندم و جو باید حداقل هفت تا هشت ساعت خیس بخورند. به طور کلی بهتر است حبوبات، گندم و جو را از یک روز قبل بخیسانید تا برای تهیه آش دندونیِ روز بعد آماده شوند. در این مدت، چندین بار آب داخل کاسه ها را عوض کنید.

مرحله دوم

حالا که حبوبات، گندم و جو به خوبی خیس خورده اند، آن ها را همراه با برنج و با اندازه مناسبی آب داخل یک قابلمه بزرگ بریزید. قابلمه را روی حرارت قرار دهید تا بپزند. البته بهتر است برنج، عدس، جو و گندم را دیرتر به قابلمه اضافه کنید یا آن ها را جداگانه بپزید. زیرا زمان پخت آن ها از سایر حبوبات کم تر است.

مرحله سوم

در این مرحله از طرز تهیه آش دندونی ، یک عدد پیاز درشت را پوست بکنید و به چهار قسمت تقسیم کنید. قلم گوساله و گوشت گوسفندی خرد شده را همراه با پیاز خرد شده داخل یک قابلمه پر از آب بریزید. قابلمه را روی حرارت زیاد قرار دهید. بعد از آن، اندازهی زردچوبه و دارچین به قابلمه در حال پخت اضافه کنید. هنگامی که آب به جوش آمد، زیر شعله را پایین بیاورید و درب قابلمه را بگذارید. صبر کنید تا گوشت کاملاً بپزد.

مرحله چهارم

پس از این که گوشت به خوبی پخته شد، مواد داخل قابلمه را از یک صافی عبور دهید. آب داخل قابلمه را دور نریزید و داخل یک کاسه یا قابلمه دیگر نگه دارید. مغز استخوان را خالی کنید و کنار بگذارید و سپس استخوان قلم را دور بیندازید. پس از این که گوشت کمی خنک شد، آن را با گوشتکوب بکوبید یا ریش ریش کنید.

مرحله پنجم

پس از این که گندم به خوبی پخته شد و لعاب انداخت، آب گوشت را همراه با گوشت کوبیده شده و مغز استخوان به قابلمه اضافه کنید. زیر شعله را کم کنید تا هم مواد به خوبی بپزند و هم آش دندونی شما ته نگیرد. پس از پخته شدن حبوبات، آن ها را آبکش کنید و به قابلمه آش اضافه کنید. در صورتی که آش زیادی غلیظ شد، اندازهی آب جوش به آن اضافه کنید. آش را مرتب هم بزنید تا ته نگیرد. اندازهی از مزه آش بچشید و به اندازه لازم نمک و فلفل آسیاب شده اضافه کنید. درب قابلمه را قرار دهید و اجازه دهید تا آش با حرارت ملایم بپزد و جا بیفتد.

مرحله ششم

در همین حین پیاز داغ، نعناع داغ و سیر داغ را آماده کنید. برای تهیه پیاز داغ دو عدد پیاز را پوست بکنید و به صورت خلالی خرد کنید. اندازهی روغن داخل یک تابه بریزید و پیازها را اضافه کنید. تابه را روی حرارت قرار دهید تا پیازها سرخ و کاراملی شوند. برای تهیه سیر داغ حدود چهار تا پنج حبه سیر را پوست بکنید و ریز خرد کنید. یک ماهیتابه بردارید و اندازهی روغن داخل آن بریزید. سیر خرد شده را اضافه نموده و ماهیتابه را روی حرارت قرار دهید تا سیر سرخ گردد. اما برای تهیه نعناع داغ کافیست داخل یک ماهیتابه کوچک روغن بریزید و روی حرارت قرار دهید. اندازهی نعناع خشک اضافه کنید و در حدی که تغییر رنگ دهد تفت دهید. سپس، وقتی تغییر رنگ داد، قبل از آن که سیاه گردد، از روی شعله بردارید تا نسوزد.

مرحله هفتم

پس از این که آش به خوبی جا افتاد، آن را داخل ظرف مورد نظرتان بریزید . روی آن را به شکل دلخواه و با خلاقیت خودتان با استفاده از کشک پاستوریزه، سیر داغ، پیاز داغ و نعناع داغ تزئین کنید. همینطور می توانید نصف لیوان گردو خرد شده را همراه با نصف لیوان کشمش با کمی کره پاستوریزه در یک تابه تفت داده و از آن برای تزئین روی آش دندونی بهره ببرید. آش دندونی خوشمزه و مقوی شما آماده سرو است؛ نوش جان!

فوت و فن های طرز تهیه آش دندونی

  • برای تهیه این آش پیشنهاد می کنیم از گندم پوست کنده بهره ببرید که زمان پخت کم تری دارد.
  • برای خوش طعم شدن آش می توانید حدود نصف پیاز داغ، نعناع داغ و سیر داغ را داخل آش بریزید. مواد را به آرامی هم بزنید و اجازه دهید تا آش با این مواد چند قل بخورد.
  • در صورتی که دوست دارید گوشت را زیر دندان احساس کنید، می توانید به جای کوبیدن، آن را با دست ریش ریش کنید.
  • در صورتی که به جای گوشت از قرص عصاره گوشت استفاده می کنید، دیگر به آش نمک نزنید.
  • آش های محلی ایرانی سرشار از مواد مغذی هستند. اگر به تغذیه تان اهمیت می دهید یا هوادار پر و پا قرص آش هستید، ما به شما آش شولی یزدی، آش کلم قمری، آش گیلدیک اردبیلی یا حتی آش شوربا را پیشنهاد می کنیم.
منبع: کتاب کاله
انتشار: 14 شهریور 1401 بروزرسانی: 14 شهریور 1401 گردآورنده: cinava.ir شناسه مطلب: 1787

به "طرز تهیه آش دندونی خوشمزه به روش سنتی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه آش دندونی خوشمزه به روش سنتی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید